Ljubitelji aktivnog odmora mogu uživati u skijaškom trčanju, sanjkanju, biciklizmu, jahanju, promatranju divljači… Ukoliko vam ni to nije dosta preporučamo izlete u nacionalni park Risnjak ili na izvor Kupe. Posjetite Milanov vrh gdje se nalazi prihvatilište za jelensku divljač.

NP Risnjak

Nacionalni park »Risnjak«, smješten u Gorskom kotaru, osnovan je 1953. godine na površini od 3041 hektara. Masiv Risnjaka, bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici Risnjaka i Snježnika koji se pružaju s 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja. 1997. godine površina parka povećana je na 6400 hektara i danas je na području parka izvor rijeke Kupe.

Izvor Kupe i Čabranke

Izvor Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih, najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na 313 m nad morem vodena masa oblikovala je manje jezero tirkizno zeleno-plave boje, dužine 200 i u prosjeku širine oko 30 metara. Prilaz ovom lokalitetu omogućen je atraktivnom stazom iz sela Razloge ili iz sela Kupari odakle je put nešto duži, a penje se uzvodno paralelno s tokom rijeke. Područje gornjeg toka rijeke Kupe, koje je djelomično smješteno unutar granica NP Risnjak, prozvano je čudesnomdolinom leptira zbog izvanrednog bogatstva pogotovo danjih leptira koje nalazimo na ovom prostoru. Čabranka je planinski brzak pritoka Kupe. Atraktivna je od samog gorskog izvora preko brojnih slapova i brzaka do svog ušća u Kupu.

 Križna jama

Za ljubitelje speleologije, samo 20 minuta vožnje od Kozjeg Vrha, iznad mjesta Lož (Slovenija), nalazi se svjetski poznata kršna špilja – Križna jama. Njezina su posebnost podzemna jezera sa sigastim pregradama i nalazište kosti jamskih medvjeda. Nezaboravna avantura je i vožnja s mini raftom po jezerima u špilji.

Milanov Vrh

Ako želite uživati u šetnji i branju šumskih plodova, krenite do Milanovog Vrha (1011 m), samo 5 km od kuće za odmor, gdje se u okružju netaknute prirode nalazi prihvatilište za jelensku divljač. Izlet će djeci pružiti jedinstvenu priliku da vide jelena ili srnu u svom prirodnom staništu. Do Milanovog vrha vodi asfaltirana cesta, a u okolici se nalazi velik broj biciklističkih i planinarskih staza.


Biciklizam

Mnogobrojne označene pješačke i biciklističke staze posjetitelja vode do svih prirodnih i kulturnih znamenitosti. S gorskim biciklima mogući su kraći, ali i cjelodnevni izleti. S Kozjeg Vrha može se biciklirati sve do Lividrage (35 km), a može se spustiti i u Kupsku dolinu, sve do izvora Kupe. Nudimo vam i mogućnost najma bicikla.

Foto lov

Za ljubitelje prirode i životinja, u našim šumama možemo organizirati nezaboravnu avanturu. Nudimo vam promatranje divljači tijekom cijele godine te vam iskusni vodič može omogućiti da vidite životinje u njihovom prirodnom staništu. U staništu velikih zvijeri (medvjeda, vuka i risa) sa svojim foto objektivom možete zabilježiti trenutak koji ćete još dugo pamtiti.

  Lov, Ribolov

Čabar bismo mogli nazvati oazom lova i ribolova. Na čabarskom se području nalaze dva lovišta, Crna gora i Kupički vrh. U lovištima obitava medvjed, jelen, srna, divlja svinja i zec. Ribiči se mogu okušati u mušičarenju na bogatim vodama rijeke Kupe i Čabranke. Ribolovni revir započinje cca 2  km nizvodno od samog izvora rijeke, na području od Srednjih Kupara do utoka Čabranke u Kupu.

Jahanje konja

Samo 5 km od naše kuće nalazi se ranč »Magušar«, pravi mali raj za ljubitelje konja i prirode. Škola jahanja odvija se pod vodstvom licencirane voditeljice jahanja. Osim početne škole jahanja, nudi se i mogućnost rekreativnog terenskog jahanja.

Rafting

Šume, planine i rijeke glavno su obilježje Gorskoga kotara, najzelenijeg dijela Hrvatske. Uživat ćete u svemu tome ploveći bistrom i zelenom rijekom Kupom. Rijeka Kupa teče od Nacionalnog parka Risnjak i protječe kroz šumom prekrivene planinske padine i bogate doline. Rafting i kanu izleti prilagođeni su svim uzrastima.

Skijanje, Skijaško trčanje

Tereni za skijanje (trenutno radi baby lift) i skijaško trčanje nalaze se samo 5 km od naše kuće. Naučite trčati na skijama i počnite se baviti najkorisnijim sportom na svijetu. Skijaško trčanje (nordijsko skijanje ili cross country skijanje) se danas smatra najučinkovitijim i najzdravijim oblikom sportske rekreacije te je ujedno najzahtjevnija aerobna aktivnost kojom se troši najviše kalorija. To je sportsko-rekreativna disciplina u kojoj tijelo najprirodnije podnosi napor fizičke aktivnosti.